Even tijdelijk

jouw huis

verhuren

 

Verhuur tijdelijk jouw woning

via de Leegstandwet

Geheel vrijblijvend en kosteloos

De voordelen op een rijtje


OverbruggingsVerhuur.nl heeft naast de hieronder genoemde voordelen nog veel meer pluspunten, zoals o.a.: ons werkgebied is heel Nederland, geen woningopname, geliberaliseerde huurprijzen, geen belemmerende huurbescherming en heel belangrijk de verkoopbezichtigingen gaan gewoon door tijdens de gehele huurperiode.


Geen dubbele woonlasten

Met tijdelijke verhuur via de Leegstandwet heb je tot wel 5 jaar geen dubbele woonlasten.

Verhuurtoestemming hypotheekbank

Wij verhuren jouw huis uitsluitend met verhuurtoestemming van jouw hypotheekbank.

Flexibele opzegging van de huur

Met een flexibele looptijd van de verhuur is de huur altijd binnen 3 maanden opzegbaar.

Vergunning Leegstandwet

Verhuur via de Leegstandwet is alleen mogelijk met een gemeentelijke vergunning.

Maandelijkse huurinkomsten

Ga voor maandelijkse huurinkomsten in plaats van leegstand en ga door met de woningverkoop.

Bepaal zelf wie de woning mag huren

Als eigenaar van de woning wil je natuurlijk weten wie erin gaat wonen, dus bepaal je zelf wie de huurder is.

Tijdelijk verhuren in 5 simpele stappen


Vraag vrijblijvend tijdelijke verhuur via de Leegstandwet bij ons aan en binnen één dag weet je wat je mogelijkheden zijn. En is alles binnen? Dan zorgen wij dat alles binnen 24 uur is geregeld.


Orientatie

Wij berekenen voor jouw huis een marktconforme huurprijs. Check hier gratis jouw huurprijs. Bepaal daarna zelf de hoogte van jouw huurprijs.

Bezichtiging

Via Pararius gaan wij op zoek naar huurders voor jouw woning. Bezichtigingen doe je zelf. Tenslotte wil je zelf eerst kennismaken en daarna zelf bepalen wie jouw woning tijdelijk mag huren.

Beheer

Het belangrijkste aspect bij tijdelijke verhuur is de zekerheid dat de huur tijdig wordt voldaan. Maandelijks ontvang je via ons de huurinkomsten op jouw bankrekening.

Aanvraag

We bekijken eerst of je aan de basis voorwaarden van verhuur via de Leegstandwet voldoet. Ziet dat er positief uit? Dan gaan wij direct voor jou aan het werk.

Huurcontract

Na onze grondige screening van de huurder stellen wij de huurovereenkomst en pandakte op. Partijen maken zelf een afspraak voor de ondertekening en voor de sleuteloverdracht.

Kom ik in aanmerking voor tijdelijke verhuur via de Leegstandwet?


Het is onze missie om tijdelijke verhuur via de Leegstandwet zo simpel, snel en solide mogelijk te maken. Daarom verstrekken we niet zomaar een huurcontract. Het moet je natuurlijk wel verder helpen. Als we jouw aanvraag ontvangen bekijken we razendsnel of je aan de basisvoorwaarden van verhuur via de Leegstandwet voldoet. Ziet dat er positief uit? Dan gaan onze verhuurspecialisten direct aan het werk en zetten het verhuurproces in gang.

Geheel vrijblijvend en kosteloos

Wat kost het?


Voor onze verhuur dienstverlening rekenen wij een éénmalig alles-in-1 tarief van €790. Dit bedrag wordt bij de eerste huurinkomsten verrekend. Je kan als verhuurder de beheerkosten van €45 per maand vooraf in de te vragen maandelijkse huurprijs verdisconteren. Bij ons weet je als verhuurder altijd precies wat je krijgt en wat je betaalt.

Alles-in-1 tarief

Voor de verhuurtoestemming van jouw hypotheekbank en voor alle preverhuurwerkzaamheden rekenen wij een alles-in-1-tarief van €790. 

Geen verborgen kosten

Geen verrassingen. Je verwerkt vooraf onze beheerkosten van €45 per maand in de te vragen huurprijs. Want jouw huurprijs bepaal je natuurlijk zelf.

No-cure-no-pay

Wij hanteren een no-cure-no-pay beleid. Je betaalt niets als wij niets voor jou kunnen betekenen. Zo is overbruggingsverhuur bedoeld!

Veelgestelde vragen over verhuren


Op elke vraag een passend antwoord. Staat je vraag er (nog) niet bij"? Mail ons je vraag en ontvang binnen 24 uur een reactie. We helpen je graag verder.


Hoe werkt tijdelijke verhuur via de Leegstandwet?
Bekijk onze simpele stappen voor tijdelijke verhuur

Je ontvangt vrijblijvend en kosteloos een indicatie van de te vragen huurprijs
Bij tijdelijke verhuur via de Leegstandwet is de hoogte van de huurprijs erg belangrijk, want zo voorkom je dubbele woonlasten. Wij mailen je een advieshuurprijs. Onze beheerkosten van €45 per maand kan je heel makkelijk in deze huurprijs verdisconteren. Je bepaalt dus helemaal zelf de hoogte van de huurprijs. Ga naar huurprijscheck

Vul het aanvraagformulier in
Het is onze missie om tijdelijke verhuur via de Leegstandwet zo simpel, snel en solide mogelijk te maken. Daarom verstrekken we niet zomaar een huurcontract. Het moet je natuurlijk wel verder helpen. Als we daarna jouw aanvraag ontvangen bekijken we razendsnel of je aan de basisvoorwaarden van verhuur via de Leegstandwet voldoet. Ziet dat er positief uit? Dan gaan onze verhuurspecialisten direct aan het werk en zetten het verhuurproces in gang.

Wij vragen de benodigde officiele toestemmingen aan
Wij verhuren jouw huis uitsluitend met verhuurtoestemming van jouw hypotheekbank(en). Verhuur op grond van de Leegstandwet is alleen mogelijk met een gemeentelijke vergunning.

Maak zelf eerst kennis met jouw nieuwe huurder
Via Pararius gaan wij op zoek naar een huurder voor jouw woning. Bezichtigingen doe je zelf. Tenslotte wil je zelf eerst kennismaken en daarna zelf bepalen wie jouw woning tijdelijk mag huren.

Ondertekening van het huurcontract
Na onze grondige screening van de huurder stellen wij de huurovereenkomst en pandakte op. Huurder en verhuurder maken zelf de afspraak voor de ondertekening.

Zekerheid door ons financieel beheer
Het belangrijkste aspect bij tijdelijke verhuur is de zekerheid dat de huur tijdig wordt voldaan. Maandelijks ontvang je via ons de huurinkomsten op jouw bankrekening.Hoe wordt mijn aanvraag beoordeeld?
Eerst rekent onze slimme huurprijscheck razendsnel uit voor hoeveel jij jouw woning maximaal tijdelijk kan verhuren op basis van de actuele huurprijzen op de huurmarkt. Als we daarna jouw aanvraag ontvangen bekijken we razendsnel of je aan de basisvoorwaarden van verhuur via de Leegstandwet voldoet. Ziet dat er positief uit? Dan gaan onze verhuurspecialisten direct aan het werk en zetten het verhuurproces in gang.Wat kost het om mijn woning via Overbruggingsverhuur.nl te verhuren?
Voor onze verhuur dienstverlening rekenen wij een éénmalig alles-in-1 tarief van €790. Dit bedrag wordt bij de eerste huurinkomsten verrekend. Je kan als verhuurder de beheerkosten van €45 per maand vooraf in de te vragen maandelijkse huurprijs verdisconteren. Bij ons weet je als verhuurder altijd precies wat je krijgt en wat je betaalt.

Wij berekenen huurders geen kosten.

Ga naar Wat kost onze dienstverlening?Onze werkzaamheden bestaan uit 3 onderdelen:

A. Verhuurtoestemming (tarief €295 per bank)
- kadastrale recherche (hypotheek)
- toestemming aanvragen voor tijdelijke verhuur bij de hypotheekbank(en)
- toestemming aanvragen bij NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

B. Verhuurproces (tarief €495)
- advisering bij de hoogte van de te vragen huurprijs
- vergunning op grond van de Leegstandwet aanvragen bij de gemeente (eventuele legeskosten zijn voor de eigenaar)
- presentatie op internet (Pararius)
- selectie maken van huurdersprofielen van kandidaat huurders
- huurdersprofielen van de kandidaat huurder(s) aan verhuurder verstrekken t.b.v. het maken van een bezichtigingsafspraak
- opstellen van de bankafhankelijke concept huurovereenkomst
- bankafhankelijke pandakte en soms een bankafhankelijke ontruimingsverklaring
- opstellen van de facturen en de verzending inclusief de concept huurovereenkomst en overige stukken
- uitleg aan verhuurder en huurder bij vragen over genoemde documenten
- opstellen en verzending van de bankafhankelijke originele huurovereenkomst (na betaling van de factuur door de huurder)

C. Financieel beheer, screening, afwikkeling bank(en), huurverhogingen en verlengingen (tarief €45 per maand)
- verzamelen benodigde gegevens van de huurder(s), zoals o.a. het aanvraagformulier, werkgeversverklaring en inkomensgegevens
- toetsing inkomensnorm
- screening van huurder(s)
- creditcheck en werkgeverscheck
- controle na retourzending door de verhuurder van een kopie van de getekende huurovereenkomst en pandakte
- afwikkeling van alle stukken aan de hypotheekbank(en) en NHG
- controle fatale termijnen
- verzorgen verlengingen m.b.t. de vergunning
- verlenging van de toestemming van de hypotheekbank en/of NHG
- beheren van de waarborgsom op een veilige Stichting Derdengeldenrekening
- maandelijks opstellen van de huurafrekeningen aan de huurder
- maandelijkse innen van de huur en uitbetalen van de huur aan de verhuurder
- versturen van tijdige reminders, correcte herinnerings- en aanmaningsbrievenaan aan de huurder
- verhuurder tijdig informeren bij dossieroverdracht naar incasso- en/of gerechtsdeurwaarderskantoor
- jaarlijkse huurverhoging berekenen en voorstel huurverhoging tijdig verzenden aan de huurder
- na een correcte oplevering en dus na goedkeuring en toestemming van de verhuurder verzorgen wij de uitbetaling aan de huurder van de bij ons in bewaring zijnde waarborgsom
- geen werkzaamheden uit m.b.t. technisch beheer (dit dient de verhuurder altijd zelf te regelen)
- advisering bij geschillen tussen huurder en verhuurder.

Tijdelijk verhuren kost geld
Dat geldt ook bij ons. Daar gaan we niet geheimzinnig over doen. Voor onze verhuur dienstverlening rekenen wij een éénmalig alles-in-1 tarief van €790 zonder verborgen kosten of verrassingen achteraf. Dit bedrag wordt bij de eerste huurinkomsten verrekend. Je kan als verhuurder de beheerkosten van €45 per maand vooraf in de te vragen maandelijkse huurprijs verdisconteren. Bij ons weet je als verhuurder altijd precies wat je krijgt en wat je betaalt.

Zonder gedoe, kleine lettertjes of verborgen extra kosten.Welke huurprijs ga ik vragen?
De huurinkomsten storten wij maandelijks door op jouw bankrekening. De te vragen huurprijs wordt bepaald door alle kosten, zoals: bruto maandelijkse hypotheeklasten, verhuurkosten, onze maandelijkse beheerkosten en de overige servicekosten zoals o.a.: vve kosten, blokverwarming, gemeenschappelijke waterkosten, meubilering, stoffering, eigenaarsbelastingen OZB, eigenaarsbelasting rioolrecht, opstalverzekering, erfpacht en reservering onderhoud.

Wij presenteren jouw woning op Pararius altijd met de door jou zelf bepaalde en doorgegeven huurprijs. Dit is de huurprijs die de huurder maandelijks gaat betalen.Verhuren en verkopen tegelijkertijd?
De verkoop van jouw woning door jouw makelaar gaat tijdens de gehele (tijdelijke) huurperiode gewoon door. In de huurovereenkomst worden duidelijke afspraken gemaakt m.b.t. verkoopbezichtigingen. Indien de verhuurder tijdens de huurperiode de woning verkoopt, kan de huurovereenkomst gewoon worden opgezegd met een wettelijke opzegtermijn van 3 maanden. Hierbij dient de verhuurder wel een wettelijke minimale huurperiode van 6 maanden in acht te nemen. Omdat de verhuur via de Leegstandwet plaatsvindt heeft de huurder geen huurbescherming conform het Burgerlijk Wetboek en is de huurder wettelijk verplicht de (verkochte) woning tijdig te verlaten.

Opzeggingsbrief
Als service stellen wij altijd voor beide partijen de opzeggingsbrief op. Mail ons gewoon even dat je wilt opzeggen. Deze opzeggingsbrief ontvang je per mail en hoef je dan alleen nog maar aan de andere partij te verzenden.Opzeggingsbrief
Als service stellen wij altijd gratis voor beide partijen de opzeggingsbrief op. Mail ons gewoon even dat je wilt opzeggen. Deze opzeggingsbrief ontvang je per mail en hoef je dan alleen nog maar aan de andere partij te verzenden.Hoe gaan jullie om met mijn privacy?
In alles wat wij doen, volgen wij de Europese privacy wetgeving AVG. We gebruiken jouw gegevens uitsluitend voor (de verbetering van) onze eigen dienstverlening en delen deze nooit zonder jouw schriftelijke toestemming met anderen. Je leest hier meer over in onze privacy policy.

Hoe maak ik met de KopieID-app een veilige kopie van mijn identiteitsbewijs?
Met de app KopieID maakt u met uw mobiele telefoon of tablet een veilige kopie van uw identiteitsbewijs (ID-bewijs).
Ga naar de website van de Rijksoverheid

Zijn mijn gegevens veilig bij jullie?
Om verantwoord tijdelijk te kunnen verhuren kunnen we er niet omheen om verschillende privacy gevoelige data van je te vragen. Het aanvraagproces hebben we zo makkelijk en veilig mogelijk gemaakt om je gegevens goed te beschermen. Met SSL-technologie worden je gegevens versleuteld en beveiligd verzonden via onze website. Voor het aanvragen van de benodigde toestemmingen voor tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet delen we jouw gegevens met jouw hypotheekbank, NHG en jouw gemeente en nooit met derden. In onze privacyverklaring kan je hier meer over lezen.Extra voorwaarden hypotheekbank
Zonder toestemming van uw hypotheekbank of zonder vergunning van de gemeente is verhuur op grond van de Leegstandwet niet toegestaan. Wij vragen bij elke bank en bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de noodzakelijke schriftelijke toestemming voor verhuur via de Leegstandwet aan. Direct na de door u opgegeven datum dat de woning leeg is, dienen wij ook de aanvraag in voor de vergunning op grond van de Leegstandwet bij de gemeente. De gemiddelde doorlooptijd hiervan bedraagt circa 2 tot 3 weken.

De woning dient op dat moment ook daadwerkelijk leeg te staan, dit betekent dat er niemand op dat adres mag ingeschreven staan bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Indien u (of iemand anders) toch nog staat ingeschreven in het GBA, dan dient u zich uit te schrijven en de datum van uitschrijving aan ons door te geven.

Sommige banken en/of gemeenten verlangen extra informatie m.b.t. de aanvraag. Indien zij aanvullende voorwaarden wensen, zullen wij (of de bank zelf) u hierover per e-mail informeren.

Deze extra voorwaarden kunnen bestaan uit het aanleveren van de volgende gegevens:
- Voorwaardenbrief en/of risicoverklaring van de betreffende hypotheekbank
- Eigendomsbewijs
- Verklaring van erfrecht (indien de te verhuren woning via erfenis is verkregen)
- Kosten-baten analyse
- Schriftelijke toestemming van de VvE
- Schriftelijke toestemming van de opstalverzekeraar
- Verkoopopdracht van de makelaar
- WOZ beschikking (meest recente)
- Bij verblijf in het buitenland kan de bank extra voorwaarden stellen

Elke bank geeft onder bepaalde voorwaarden toestemming voor tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet, wij noemen dit de voorwaardelijke toestemming van de bank. Pas nadat u aan alle voorwaarden heeft voldaan wordt de voorwaardelijke toestemming door de bank omgezet in een onvoorwaardelijke toestemming voor een door de bank te bepalen periode, dit is meestal 2 jaar. Daarna is deze toestemming eventueel jaarlijks te verlengen.

Verlenging van de toestemming van uw hypotheekbank
De meeste hypotheekbanken verlenen toestemming voor tijdelijke verhuur voor 2 jaar. De toestemming kan daarna jaarlijks worden verlengd. Uw hypotheekbank zal slechts de toestemming verlengen wanneer u (nog steeds) aan hun voorwaarden voldoet. Hierbij kunt u denken aan de noodzaak van verhuur, een geldige vijfjarige (verlengde) gemeentelijke vergunning Leegstandwet, een correcte verlengingshuurovereenkomst of een marktconforme vraagprijs. De verhuurder wordt altijd tijdig door ons geïnformeerd wanneer wij de verlenging van de toestemming voor tijdelijke verhuur bij de hypotheekbank gaan aanvragen. Wij ontvangen van de hypotheekbank(en) altijd een schriftelijke bevestiging voor de verlenging van 1 jaar van de toestemming voor tijdelijke verhuur.Stichting Derdengelden
Derdengelden zijn geldsommen van derden (meestal klanten) die door bepaalde vrije beroepsuitoefenaars uit hoofde van hun functie worden beheerd. Hierbij moet in de eerste plaats worden gedacht aan notarissen en advocaten. Beide beroepsgroepen beschikken vaak over geldsommen die door klanten aan hen zijn toevertrouwd. Advocaten gebruiken hiervoor een afzonderlijke stichting waarin derdengelden worden ondergebracht. De bedoeling hiervan is tweeledig:

- De derdengelden mogen niet worden gebruikt voor andere doeleinden
- Bij een eventueel faillissement vallen de derdengelden buiten het faillissement

Overbruggingsverhuur.nl heeft jaren geleden al een Stichting Derdengelden Overbruggingsverhuur opgericht en een daarbij behorende veilige Derdengelden rekening geopend. Hierdoor kunnen wij u nog meer zekerheid en veiligheid bieden m.b.t. de over te maken gelden, zoals huurpenningen, borg en dergelijke.

Veilige bewaring van de borg van de huurder
Ook voor een huurder geeft een Derdengeldenrekening veel zekerheid. Hiermee wordt voorkomen dat een verhuurder tijdens de huurperiode het borgbedrag opmaakt. De borg is tijdens de huurperiode in bewaring op de veilige Stichting Derdengelden Overbruggingsverhuur. Wij zullen de borg (na verrekening van alle openstaande bedragen) na de oplevering overmaken aan de verhuurder.Basisvoorwaarden
Door veranderingen in de woningmarkt of in een persoonlijke situatie kunnen particuliere eigenaren in de problemen komen als zij met dubbele hypotheeklasten te maken krijgen. Tijdelijk verhuur via de Leegstandwet van de woning die een eigenaar nu niet kwijt kan, biedt dan mogelijk uitkomst. Huurinkomsten compenseren namelijk (deels) de dubbele lasten.

Om van deze regeling gebruik te kunnen maken is toestemming van de hypotheekbank en de gemeente nodig. De maatregel helpt niet alleen om financiële nood te voorkomen, maar er blijft daardoor ook doorstroming op de woningmarkt. Ook ongewenste neveneffecten van leegstand, zoals kraken, waardedaling en vernieling worden voorkomen.

Om te mogen verhuren via de Leegstandwet dien je minimaal aan de volgende voorwaarden te voldoen:
De te verhuren woning moet (binnen afzienbare tijd) leeg zijn. Er mag niemand op het adres ingeschreven staan bij de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). Er mogen natuurlijk nog wel meubels e.d. in de woning staan. De woning moet zichtbaar te koop staan op internet. De meeste hypotheekbanken en gemeenten hanteren als voorwaarde een vermelding op Funda of Jaap. Ook tijdens de huurperiode dient uw woning altijd zichtbaar te koop op internet te staan. Enkel wanneer wordt voldaan aan bovengenoemde voorwaarden kunnen wij een aanvraag voor de vergunning bij de gemeente en een aanvraag voor de toestemming om te verhuren bij de hypotheekbank indienen.Leegstandwet

Wet van 21 mei 1981, houdende regelen omtrent leegstaande woningen en andere gebouwen

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is regelen vast te stellen ter bestrijding van ongerechtvaardigde leegstand van woningen en andere gebouwen;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Hoofdstuk I. Algemene bepalingen

Artikel 1

Voor de toepassing van deze wet met uitzondering van de artikelen 4, 8, 9 en 19 wordt verstaan onder:
a. woning: een gebouwde onroerende zaak of een gedeelte daarvan, die een zelfstandige woongelegenheid vormt;
b. gebouw: gebouw als bedoeld in artikel 1, van de Woningwet;
c. eigenaar: degene, die bevoegd is tot het in gebruik geven van een woning of een gebouw;
d. leegstaan: het niet of niet krachtens een zakelijk of persoonlijk recht in gebruik zijn alsmede een gebruik dat de kennelijke strekking heeft afbreuk te doen aan de werking van deze wet;
e. Onze Minister: Onze Minister, belast met de zorg voor de volkshuisvesting;
f. leegstandverordening: leegstandverordening als bedoeld in artikel 2.

Hoofdstuk II. Leegstandverordening

Artikel 2

De gemeenteraad kan een leegstandverordening vaststellen.

Hoofdstuk III. Leegstandmelding

Artikel 3

1. De gemeenteraad kan in de leegstandverordening bepalen dat de leegstand van een of meer daarbij aangewezen categorieën gebouwen of gedeelten daarvan, gelegen in de gemeente of daarbij aangegeven delen van de gemeente, door de eigenaar wordt gemeld aan burgemeester en wethouders, zodra die leegstand langer duurt dan een in die verordening aangegeven termijn van ten minste zes maanden.

2. Burgemeester en wethouders houden een lijst bij van de overeenkomstig het eerste lid gemelde gebouwen of gedeelten daarvan. Op deze lijst houden zij ook de gebouwen of gedeelten daarvan bij, waarvan ambtshalve geconstateerd is dat deze leegstaan en waarvan de leegstand overeenkomstig het eerste lid van dit artikel gemeld had moeten worden door de eigenaar.

3. In de leegstandverordening worden nadere regels gegeven omtrent het melden, bedoeld in het eerste en tweede lid.

4. De termijnen, bedoeld in het eerste lid en artikel 5, vangen aan op de dag na de datum van inwerkingtreding van de leegstandverordening, bedoeld in dat lid.

Artikel 4

1. Burgemeester en wethouders voeren binnen drie maanden na ontvangst van de melding, bedoeld in artikel 3, overleg met de eigenaar van het gebouw omtrent het gebruik van dat gebouw respectievelijk dat gedeelte van het gebouw.

2. Burgemeester en wethouders kunnen na het overleg, bedoeld in het eerste lid, of zonder overleg indien de eigenaar aan dat overleg geen medewerking verleent, in een leegstandsbeschikking vaststellen of het gebouw respectievelijk het gedeelte daarvan geschikt is voor gebruik.

Hoofdstuk IV. Voordracht gebruiker

Artikel 5

1. Burgemeester en wethouders kunnen aan de eigenaar van een leegstaand gebouw, respectievelijk het leegstaand gedeelte daarvan, dat is aangewezen overeenkomstig artikel 3, eerste lid, een gebruiker voordragen zodra die leegstand langer duurt dan een in de leegstandverordening aangegeven termijn van ten minste twaalf maanden.

2. Een voordracht als bedoeld in het eerste lid wordt slechts gedaan als voordien in een leegstandbeschikking als bedoeld in artikel 4, tweede lid, is vastgesteld dat het gebouw respectievelijk het gedeelte daarvan geschikt is voor gebruik.

Artikel 6

Burgemeester en wethouders kunnen in hun besluit, bedoeld in artikel 5:
a. een of meer natuurlijke personen of rechtspersonen als gebruiker voordragen;
b. indien het gebouw noodzakelijke voorzieningen behoeft om weer op redelijke wijze tot gebruik te kunnen dienen, de eigenaar verplichten om binnen een door hen te bepalen termijn de door hen aan te geven voorzieningen te treffen; en
c. zo nodig andere voorwaarden aan de uitvoering van het besluit stellen.

Artikel 7

1. De eigenaar is verplicht om de overeenkomstig artikel 5 voorgedragen gebruiker binnen drie maanden na de voordracht, een overeenkomst tot ingebruikname van het gebouw, respectievelijk het leegstaand gedeelte daarvan, aan te bieden.

2. Het eerste lid is niet van toepassing indien de eigenaar binnen de termijn, bedoeld in het eerste lid, een overeenkomst is aangegaan met een andere gebruiker, die het gebouw, respectievelijk het gedeelte ervan, binnen redelijke termijn in gebruik neemt.

3. De eigenaar is verplicht om binnen vier weken na beëindiging van het gebruik overeenkomstig dit artikel de leegstand van het gebouw, respectievelijk het gedeelte ervan, te melden aan burgemeester en wethouders, tenzij het gebouw langer dan één jaar in gebruik is geweest.

Artikel 8

[Vervallen per 01-07-1993]

Artikel 9

[Vervallen per 01-07-1993]

Artikel 10

[Vervallen per 01-07-1993]

Artikel 11

[Vervallen per 01-07-1993]

Artikel 12

[Vervallen per 01-07-1993]

Artikel 13

[Vervallen per 01-07-1993]

Artikel 14

[Vervallen per 01-07-1993]

Hoofdstuk V. Bepalingen omtrent huur en verhuur van leegstaande woningen en gebouwen

Artikel 15

1. Burgemeester en wethouders kunnen de eigenaar vergunning verlenen tot het aangaan van overeenkomsten van huur en verhuur van woonruimte op welke overeenkomsten de artikelen 206 lid 3, 232, 242, 269 lid 1 en 2, 270, 271 leden 4 tot en met 8, 272 tot en met 277, 278 leden 1 en 2 en 281 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek niet van toepassing zijn, indien het gaat om:
a. woonruimte in een gebouw, dat blijkens zijn constructie dan wel inrichting bestemd is voor doeleinden van groepsgewijze huisvesting, van verzorging of verpleging, van logiesverschaffing, van administratie of van onderwijs of voor een samenstel van twee of meer van deze doeleinden;
b. woonruimte in een voor de verkoop bestemde woning welke
1°. nimmer bewoond is geweest, hetzij
2°. gedurende een tijdvak van ten minste twaalf maanden voorafgaand aan het tijdstip waarop die woning laatstelijk geheel is komen leeg te staan of, indien die woning in haar geheel binnen een tijdvak van twaalf maanden voorafgaand aan dat tijdstip voor bewoning gereed is gekomen, gedurende het overblijvende gedeelte van het laatstgenoemde tijdvak, onafgebroken geheel of grotendeels door de eigenaar als eigenaar bewoond is geweest, hetzij
3°. gedurende een tijdvak van tien jaren voorafgaand aan het tijdstip waarop de vergunning is aangevraagd, niet langer dan gedurende een al dan niet aaneengesloten tijdvak van drie jaren geheel of grotendeels als woonruimte verhuurd is geweest;
c. woonruimte in een voor de verhuur bestemde woning welke ten tijde van het aanvragen van de vergunning bestemd is voor afbraak of voor vernieuwbouw.

In geval van onderverhuur van woonruimte met betrekking tot de verhuring waarvan een vergunning als bedoeld in de vorige zin is verleend, vindt artikel 16, tiende lid, laatste zin, elfde en twaalfde lid, overeenkomstige toepassing en blijft, indien het gaat om woonruimte welke een zelfstandige woning als bedoeld in artikel 234 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek vormt artikel 269 lid 1 en lid 2 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek buiten toepassing.

2. De vergunning wordt door de eigenaar aangevraagd door het indienen van een volledig en naar waarheid ingevuld formulier, dat van gemeentewege overeenkomstig een door Onze Minister vastgesteld model beschikbaar wordt gesteld. Op het formulier, bedoeld in de eerste volzin, vermeldt de eigenaar het aantal woonruimten als bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, van welke hij eigenaar is en ten aanzien van welke op grond van deze wet een zodanige nog geldende vergunning is afgegeven.

3. De vergunning wordt slechts verleend indien:
a. het gebouw of de woning, voor de verhuring waarvan de vergunning wordt gevraagd, leeg staat;
b. van de eigenaar in redelijkheid niet kan worden gevergd dat hij het gebouw of de woning op een andere wijze dan door het aangaan van een of meer huurovereenkomsten als bedoeld in het eerste lid, eerste zin, dienstbaar maakt aan de volkshuisvesting;
c. de eigenaar aantoont dat de te verhuren woonruimte, gelet op de omstandigheden en mogelijkheden, in voldoende mate zal worden bewoond;
d. de eigenaar, indien het gaat om woonruimte als bedoeld in het eerste lid, onder c, aantoont dat de vernieuwbouw van ingrijpende aard zal zijn en voorts dat de afbraak of de vernieuwbouw binnen een redelijke termijn zal plaatsvinden;
e. de eigenaar, voor zover het geen rechtspersoon betreft, slechts ten aanzien van één andere woonruimte als bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, een nog geldende vergunning op grond van deze wet, heeft verkregen.

4. De vergunning ten aanzien van een woonruimte als bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, wordt niet geweigerd als is voldaan aan het derde lid, onderdelen a, b, c en e.

5. Indien sprake is van een aanvraag van een vergunning voor dezelfde woonruimte wordt die vergunning slechts verleend indien voor die woonruimte voor de duur van ten minste vijf jaren onmiddellijk voorafgaand aan het tijdstip waarop die vergunning wordt verleend geen vergunning voor het aangaan van overeenkomsten van huur en verhuur op grond van deze wet was verleend.

6. De vergunning ten aanzien van woonruimte als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a, voor het gebruik waarvan een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onderdeel c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is verleend, wordt verleend voor de duur van die omgevingsvergunning, met een maximum van 10 jaren. Deze vergunning kan niet worden verlengd.

7. De vergunning ten aanzien van woonruimte als bedoeld in het eerste lid, onderdeel b, wordt verleend voor vijf jaren. Deze vergunning kan niet worden verlengd.

8. De vergunning, in de andere gevallen dan die, bedoeld in het zesde en zevende lid wordt verleend voor ten hoogste twee jaren. Indien sprake is van een aanvraag van een vergunning voor dezelfde woonruimte wordt die vergunning slechts verleend indien voor die woonruimte voor de duur van ten minste vijf jaren onmiddellijk voorafgaand aan het tijdstip waarop die vergunning wordt verleend geen vergunning voor het aangaan van overeenkomsten van huur en verhuur op grond van deze wet was verleend.

9. Een verzoek tot verlenging kan uiterlijk tot het tijdstip waarop de vergunning haar geldigheid verliest, worden ingediend. Het bepaalde in het derde lid, onderdelen b, c en d, is van overeenkomstige toepassing.

10. Beslissen burgemeester en wethouders op een verzoek tot verlenging eerst na het tijdstip waarop de vergunning haar geldigheid verliest, dan blijft een huurovereenkomst als bedoeld in het eerste lid, eerste zin, welke op dat tijdstip voortduurt, in afwijking van het bepaalde in artikel 16, achtste lid, van kracht uiterlijk totdat burgemeester en wethouders hebben beslist.

11. Indien burgemeester en wethouders het verzoek tot verlenging toewijzen, loopt een huurovereenkomst als bedoeld in het eerste lid, eerste zin, welke op dat tijdstip voortduurt, tenzij uit die overeenkomst een bepaalde tijd voortvloeit of partijen een bepaalde tijd overeenkomen, voor onbepaalde tijd door, doch uiterlijk tot het tijdstip waarop de vergunning opnieuw haar geldigheid verliest.

12. Paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht is van toepassing op de voorbereiding van de beschikking op de aanvraag om een vergunning als bedoeld in het eerste lid en van de beschikking op verzoek om verlenging als bedoeld in het negende lid.

13. Een van rechtswege verleende vergunning als bedoeld in:
a. het eerste lid, onderdeel a, ten aanzien van woonruimte voor het gebruik waarvan een omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onderdeel c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is verleend, vervalt van rechtswege op het tijdstip dat die omgevingsvergunning vervalt en in ieder geval tien jaar na het tijdstip van inwerkingtreding van de beschikking tot verlening van de vergunning;
b. het eerste lid, onderdeel b, vervalt van rechtswege vijf jaren na het tijdstip van inwerkingtreding van de beschikking tot verlening van de vergunning.
c. het eerste lid, onderdeel a, ten aanzien van woonruimte voor het gebruik waarvan geen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onderdeel c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is verleend, of het eerste lid, onderdeel c, vervalt van rechtswege twee jaren na het tijdstip van inwerkingtreding van de beschikking tot verlening van de vergunning, indien de duur waarvoor de vergunning is aangevraagd meer dan twee jaren bedraagt dan wel in de aanvraag die duur niet is aangegeven;

14. Een van rechtswege verleende beschikking tot verlenging van een vergunning vervalt van rechtswege een jaar na het tijdstip van de inwerkingtreding van de beschikking tot verlenging, indien de duur waarvoor de vergunning is aangevraagd meer dan een jaar bedraagt, of indien als gevolg van die verlenging de gehele duur van de vergunning bedoeld in:
a. het eerste lid, onderdeel a, ten aanzien van woonruimte voor het gebruik waarvan geen omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onderdeel c, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is verleend, meer dan tien jaren zou bedragen, op het tijdstip waarop de gehele duur van de vergunning tien jaren bedraagt;
b. het eerste lid, onderdeel c, meer dan zeven jaren zou bedragen, op het tijdstip waarop de gehele duur van de vergunning van de vergunning zeven jaren bedraagt.

15. Burgemeester en wethouders kunnen een vergunning als bedoeld in het eerste lid, intrekken indien:
a. de eigenaar onjuiste gegevens heeft verstrekt bij de aanvraag, bedoeld in artikel 15, tweede lid, of bij het verzoek tot verlenging, bedoeld in het negende lid;
b. de vergunning van rechtswege is verleend en daarbij niet voldaan is aan de voorwaarde, bedoeld in het vijfde lid, in welk geval artikel 4:20f, tweede en derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht van overeenkomstige toepassing is.

16. Elk beding dat strijdig is met dit artikel, is nietig.

Artikel 16

1. Ten aanzien van de huur en verhuur van woonruimte met betrekking tot de verhuring waarvan een vergunning als bedoeld in artikel 15, eerste lid, onderdelen a en c, is verleend, blijven de artikelen 232 en 247 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek buiten toepassing.

2. Ten aanzien van de huur en verhuur van woonruimte met betrekking tot de verhuring waarvan een vergunning als bedoeld in artikel 15, eerste lid, onderdeel b, is verleend, blijft artikel 232 en titel 4, afdeling 5, onderafdeling 2, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek buiten toepassing, behoudens de artikelen 251, 259, 261, eerste lid, en 264.

3. Ten aanzien van huurovereenkomsten, als bedoeld in artikel 15, eerste lid, eerste zin, gelden de volgende bijzondere bepalingen.

4. De huurovereenkomst wordt aangegaan voor ten minste zes maanden.

5. Bij opzegging door de huurder is de termijn niet langer dan een maand.

6. Bij opzegging door de verhuurder is de termijn niet korter dan drie maanden.

7. Een opzegging die in strijd met het vierde lid van dit artikel of met het eerste of tweede lid van artikel 271 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek is gedaan en een opzegging die op kortere termijn is gedaan dan is voorgeschreven in het zesde lid van dit artikel gelden niettemin als waren zij gedaan tegen de voorgeschreven dag en met inachtneming van de voorgeschreven termijn.

8. De huurovereenkomst eindigt in elk geval op het tijdstip, waarop de vergunning haar geldigheid verliest. In het geval, bedoeld in de eerste volzin, is geen opzegging vereist. Indien de huurder na het tijdstip waarop de huurovereenkomst eindigt, met goedvinden van de verhuurder het gebruik van het gehuurde behoudt, ontstaat, tenzij van een andere bedoeling blijkt, een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd waarop titel 4, afdeling 5, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing is.

9. Elk beding waarbij in strijd met het vijfde lid een langere opzeggingstermijn of in strijd met het zesde lid een kortere opzeggingstermijn wordt overeengekomen of waarbij van andere bepalingen van dit artikel dan wel van artikel 271, eerste, tweede en derde lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek wordt afgeweken, is nietig.

10. Burgemeester en wethouders vermelden in de vergunning, bedoeld in het eerste lid tegen welke huurprijs ten hoogste mag worden verhuurd. Aan de berekening van het huurbedrag leggen zij de krachtens de artikelen 10, eerste lid, en 12, tweede lid, van de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte gegeven regels ten grondslag. Komen partijen een hogere huurprijs overeen dan waartegen de woonruimte ten hoogste mag worden verhuurd, dan treedt de huurprijs welke in de vergunning is vermeld in de plaats van de overeengekomen huurprijs.

11. Indien de vergunning, bedoeld in artikel 15, eerste lid, onderdelen a en c van rechtswege is verleend, verbinden burgemeester en wethouders alsnog een voorschrift aan de vergunning, inhoudende de huurprijs tegen welke ten hoogste mag worden verhuurd. Aan de eerste zin wordt uitvoering gegeven binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning van rechtswege. Het tiende lid, tweede en derde zin, is van toepassing.

12. De huurovereenkomst moet bij geschrifte worden aangegaan. Daarbij moet melding worden gemaakt van de vergunning bedoeld in artikel 15, eerste lid, eerste zin, het tijdvak waarvoor deze is verleend en de daarin vermelde huurprijs.

13. Indien aan het bepaalde in het twaalfde lid niet is voldaan, kan de verhuurder zich niet beroepen op het buiten toepassing blijven van de artikelen genoemd in artikel 15, eerste lid, eerste zin, en op het van toepassing zijn van het bepaalde in het vierde tot en met negende lid van dit artikel.

Hoofdstuk VI. Handhaving

Artikel 17

Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze wet bepaalde zijn belast de bij besluit van burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren.

Artikel 18

1. De gemeenteraad kan bij verordening bepalen dat een bestuurlijke boete kan worden opgelegd terzake van overtreding van de artikelen 3, eerste lid, en 7, derde lid. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd tot het opleggen van een bestuurlijke boete.

2. De eigenaar die onjuiste gegevens heeft verstrekt bij de aanvraag, bedoeld in artikel 15, tweede lid, kan een bestuurlijke boete worden opgelegd die ten hoogste bedraagt het bedrag dat is vastgesteld voor de derde categorie, bedoeld in artikel 23, vierde lid, van het Wetboek van Strafrecht.

3. De bestuurlijke boete kan niet hoger zijn dan € 7 500.

4. De gemeenteraad stelt bij verordening het bedrag vast van de bestuurlijke boete die voor de verschillende overtredingen kan worden opgelegd.

Hoofdstuk VIII. Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 19

Onze Minister zendt binnen drie jaar na de inwerkingtreding van de Wet van [datum] tot wijziging van de Leegstandwet in verband met de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur bij leegstand van gebouwen en woningen (Stb. xx) aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van de door genoemde wet aangebrachte wijzigingen in deze wet in de praktijk.

Artikel 20

[Vervallen per 01-07-1993]

Artikel 21

1. Van deze wet, welke kan worden aangehaald als Leegstandwet, treden de artikelen 1 en 4, hoofdstuk V, paragraaf E van artikel 18 en hoofdstuk VII in werking op een door Ons te bepalen tijdstip.

2. De paragrafen A-D van artikel 18 treden in werking twaalf maanden na het tijdstip, bedoeld in het eerste lid.

3. De overige bepalingen van deze wet treden in werking op een door Ons te bepalen tijdstip, dat is gelegen na het tijdstip, bedoeld in het eerste lid.

Lasten en bevelen, dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst, en dat alle ministeriële departementen, autoriteiten, colleges en ambtenaren, wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven te Lage Vuursche, 21 mei 1981

Beatrix

De Staatssecretaris van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,
G. Ph. Brokx

De Minister van Justitie,
J. de RuiterUitgegeven de drieëntwintigste juni 1981

De Minister van Justitie,
J. de Ruiter


Tijdelijke verhuur aanvragen? Zo werkt het


Doe vrijblijvend een aanvraag en check jouw mogelijkheden.

Wij werken door heel Nederland

Wil jij tijdelijke verhuur voor jouw tekoopstaande woning aanvragen? Binnen 24 uur weet je jouw mogelijkheden. Ga ook tijdelijk verhuren zonder gedoe. Voor ons maakt het niet uit waar jouw woning in Nederland staat, online hebben we alle informatie die nodig is.

Woniningopname is niet nodig

Hoe benieuwd we ook zijn naar jouw te verhuren woning, een woningopname is bij ons niet nodig. Wij werken volledig online met onze persoonlijke touch via de telefoon.

Zo is tijdelijke verhuur aanvragen een piece of cake!

Vragen?


Ons team denkt graag met je mee. Bel 06 2428 0005 of stuur een mailtje naar info@overbruggingsverhuur.nl